Osnovna pravila in pogoji

 1. Uvodoma

  1. Namen tega dokumenta je informirati uporabnike o Pravilih in pogojih uporabe spletne strani www.prodajko.si (odslej »spletna stran«) in aplikacije Prodajko (odslej »aplikacija«). Imetnik spletne strani in aplikacije je FS d.o.o. (odslej »Prodajko«, »mi« ali »nas«), z registriranim naslovom Ulica slovenske osamosvojitve 2, 2000 Maribor, Slovenija, davčna številka SI 97581208. Storitve spletne strani in aplikacije ponuja FS d.o.o.

  2. Kontaktirate nas lahko kadarkoli na info@prodajko.si.

  3. V tem dokumentu uporabljeni izrazi imajo naslednji pomen:

   • »uporabnik«: vsak, ki vstopa, uporablja, prenaša in dostopa do spletne strani ali aplikacije
   • »naročnik«: prodajalec, ki uporablja spletno stran ali aplikacijo
   • »proizvodi iz druge roke«: rabljeni proizvodi
   • »agent objavljanja«: tretja oseba, storitev ali posrednik, ki ponuja objavo vsebine na storitvi v imenu drugih

 2. Predmet

  1. Pravila in pogoji uporabe določajo uporabo aplikacije in spletne strani s katero Prodajko, kot socialno tržišče, uporabnikom ponuja platformo za kupovanje in prodajoproizvodov iz druge roke ali novih izdelkov in posreduje pri prodaji proizvodov iz druge roke ali novih izdelkov.

  2. Aplikacija se lahko integrira z Facebook. Facebook Inc. je od Prodajko neodvisno podjetje s svojo lastno politiko zasebnosti, ki jo zastavlja in upravlja Facebook.

 3. Dostop in sprejemanje pravil in pogojev uporabe

  1. Z vstopom, uporabo, prenašanjem ali dostopanjem do aplikacije ali spletne strani avtomatsko postanete uporabnik (odslej »uporabnik« ali »vi«). To pomeni, da z navedenimi dejanji sprejemate pravila in pogoje uporabe spletne strani in aplikacije, kot so objavljene v trenutku, ko dostopate ali uporabljate spletno stran ali aplikacijo. Zato Vas naprošamo, da pazljivo preberete vsa pravna besedila, ki se nanašajo na spletno stran in aplikacijo, vako krat, ko ju nameravate uporabiti.

  2. V kolikor ne želite sprejeti Pravil in pogojev uporabe, Vas prosimo, da storitve spletne strani in aplikacije ne uporabljate in izbrišete aplikacijo z Vaše naprave.

  3. Za uporabo določenih storitev spletne strani in aplikacije lahko veljajo specifična Pravila in pogoji uporabe, ki lahko popolnoma nadomestijo in/ali spremenijo ta dokument. Zato morate pred uporabo teh storitev pozorno prebrati pripadajoča Specifična pravila in pogoji uporabe v kolikor le-ti obstajajo.

  4. Prodajko oziroma njegov imetnik si pridržuje pravico do spreminjanja Pravil in pogojev uporabe kadarkoli in brez posebnega obvestila, zato ste dolžni vsako krat ob uporabi storitev prebrati Pravila in pogoje uporabe ter se s trenutno verzijo strinjati.

 4. Starost

  1. Spletno stran in aplikacijo lahko uporabljajo polnoletne osebe. V kolikor niste polnoletna oseba, nimate pravice prenesti aplikacije, se registrirati in ustvariti računa brez dovoljenja zakonitega zastopnikaV tem primeru je zakoniti zastopnik odgovoren za vsa dejanja mladoletne osebe. Če ste mladoletna oseba in nimate dovoljenja zakonitega zastopnika z uporabo spletne strani prenehajte in odstranite aplikacijo.

  2. Z uporabo spletne strani ali aplikacije jamčite, da ste polnoletna oseba ali mladoletna oseba z dovoljenjem zakonitega zastopnika. V kolikor ta informacija ni resnična, Prodajko ni odgovoren za Vaša dejanja.

  3. Prodajko Vas lahko kadarkoli kontaktira in zahteva, da svojo starost dokažete z fotokopijo osebne izkaznice ali enakovrednim dokumentom. V kolikor zavrnete dokazovanje identitete, si Prodajko pridržuje pravico do zaprtja Vašega uporabniškega profila in nadaljnja uporaba naših storitev in aplikacije ne bo mogoča.

  4. Za prodajo ali nakup proizvoda preko aplikacije potrebujejo mladoletni uporabnikiposebno dovoljenje zakonitega zastopnika.

  5. Pravila in pogoji uporabe določajo uporabo aplikacije in spletne strani s katero Prodajko, kot socialno tržišče, uporabnikom ponuja platformo za kupovanje in prodajo proizvodov iz druge roke ali novih izdelkov in posreduje pri prodaji proizvodov iz druge roke ali novih izdelkov.

 5. Članstvo in registracija

  1. Za uporabo aplikacije se morate registrirati bodisi s svojim e-mail naslovom bodisi z vašim Facebook računom. V primeru, da se registrirate s Facebookom, nam omogočite dostop in uporabo določenih informacij. Upoštevaje nastavitve zasebnosti, ki ste jih izbrali v socialni mreži Facebook. Primeri osebnih podatkov, ki jih zberemo in uporabimo vsebujejo osnovne podatke o računu (ime, priimek, e-poštni naslov, sliko profila in seznam prijateljev). Ime in priimek se uporabi za izgradnjo vašega uporabniškega imena na Prodajko platformi (ime+ prva črka vašega priimka). Kot opcijsko se lahko strinjate tudi, da platforma pridobi seznam vaših prijateljev. Ta podatek ni obvezen in ga lahko odstranite iz seznama dovoljenj pri registraciji.

  2. Informacije kot so slika profila, uporabniško ime in e-mail naslov, bomo uporabili tako, da bodo na voljo in vidni na aplikaciji in spletni strani zraven vaših objavljenih malih oglasov. Nekatera področja storitev lahko obiščete kot gost in ostanete anonimni, vendar morda ne boste mogli dostopati do vseh vsebin in funkcij teh območij brez registracije.

  3. Zagotavljate, da so informacije, ki nam jih posredujete, točne, ažurne, ustrezajo vaši identiteti in imate pravico, da jih objavite. Nekatere podatke lahko v obrazce vnesete opcijsko, drugi pa so obvezni zaradi učinkovitega sodelovanja s Prodajko.

  4. Potrjujete, da so informacije uporabniškega računa, ki ste jih podali ob registraciji in/ali prijavi v aplikacijo, pravilne, trenutne in popolne.

 6. Članstvo in registracija

  1. Z odprtjem računa prevzemate vso odgovornost za vse aktivnosti, ki se zgodijo pod Vašim uporabniškim imenom in geslom. Odgovorni ste, da zagotovite varnost gesla, ki ste ga vnesli ob registraciji. Gesla ne smete deliti z drugimi i ali kakorkoli drugače ogrožati varnost Vašega računa. V primeru, da veste, da je Vaše geslo ogroženo, nas o tem nemudoma obvestite, da obnovimo Vaš račun.

 7. Namestitev in delovanje aplikacije ter spletne strani

  1. Namestitev in delovanje aplikacije oz. koriščenje spletne strani je za navadne uporabnike brezplačno. V primeru, da ste pravna oseba, d. o. o., s.p, društvo, zadruga, agencija in želite prodajati svoje izdelke preko Prodajko platforme, pa je potrebno pri nas odpreti Prodajko – trgovci uporabniški račun.

  2. Namestitev in delovanje aplikacije morate odobriti. Prodajko bo občasno prosil za odobritev izvajanja nekaterih operacij in izboljšanje funkcij. Če prošenj, potrebnih za ustrezno delovanje aplikacije ne boste sprejeli, to lahko vodi v preklic storitev in onemogoči uporabo aplikacije.

 8. Lastnosti storitve

  1. Storitev spletne strani in aplikacije omogoča:

   • Deljenje informacij, slik in drugih podatkov ali osebnih informacij z drugimi uporabniki Prodajka.
   • Prodaja proizvodov kot uporabnik prodajalec ali podajanje ponudb in kupovanje proizvodov kot uporabnik kupec.
   • Komuniciranje z drugimi uporabniki Prodajka preko zasebnega pogovora ali na druge načine znotraj storitve.
   • Deljenje svoje ponudbe proizvodov tudi v drugih platformah.
   • Pregled izdelkov trgovcev, ki so vključeni v Prodajko – trgovci sistem.
   • Naročanje izdelkov pri trgovcih.
   • Spremljanje stanja naročila.
   • Komuniciranje s trgovci, ki so vključeni v Prodajko – trgovci sistem.
   • Pregled podatkov o trgovcih:
    • naziv,
    • odpiralni čas,
    • aktualna ponudba,
    • akcije,
    • kuponi,
    • kategorije izdelkov,
    • kontaktni podatki.

 9. Naročanje izdelkov pri trgovcih znotraj Prodajko platforme

  1. Postopek naročanja izdelkov pri trgovcih sestoji iz spodnjih korakov:

   • Uporabnik brska med izdelki po Prodajko platformi, ki omogoča brskanje in prikaz izdelkov različnih trgovin, ki so člani Prodajko platforme.
   • Uporabnik željene izdelke dodaja v košarico, katera mu sproti prikazuje katere izdelke je izbral. Prikaz izdelkov je sortiran glede na trgovine, katere izbran izdelek ponujajo. V košarici so shranjeni vsi izbrani izdelki in podatki o ceni, popustu in količini, ki jo je uporabnik izbral.
   • Ko se uporabnik odloči za nakup lahko iz košarice nadaljuje na blagajno, kjer izpolni svoje podatke in način plačila.
   • Po zaključenem naročilu bo uporabnik dobil obvestilo oziroma potrdilo o naročilu na svojem profilu, v mobilno aplikacijo in tudi na svoj elektronski naslov.
   • Po uspešno oddanem naročilu lahko uporabnik kakršna koli vprašanja in zahteve naslovi neposredno na trgovino od katere je izbrane izdelke naročil. Prodajko ne daje informacij o posameznih izdelkih, ampak zgolj posreduje pri njihovi prodaji.

  2. Oddano naročilo predstavlja pogodbo, ki se izoblikuje izključno med uporabnikom in trgovino od katere je izdelke naročil. Upoštevati je treba, da je Prodajko le platforma, ki omogoča hitrejše in enostavnejše iskanje, brskanje in naročanje izdelkov od različnih trgovin ter deluje le kot posredniška storitev. Prodajko ni v nobenem primeru v vlogi kupca ali prodajalca oziroma ni stranka pogodbe o naročilu oziroma kupoprodajne pogodbe.

 10. Plačilo naročenih izdelkov

  1. Plačilo za izdelke se izvaja izključno med uporabnikom (»kupec«) in ponudnikom izdelka (»trgovec«). Prodajko ne nastopa kot posrednik pri izvedbi plačila med kupcem in trgovcem.

  2. Izdelke, ki jih naročite preko Prodajko platforme lahko plačate na enega izmed naštetih načinov:

   • Dostava in plačilo po povzetju: Trgovec vam naročene izdelke pošlje in plačilo poravnate ob povzetju blaga. Prav tako pri povzetju plačate poštnino.
   • Osebni prevzem: V tem primeru se šteje vaše oddano naročilo kot začasna rezervacija izbranega izdelka. V kolikor je izdelek še na voljo bo trgovec naročilo obdelal in vas obvestil, kdaj lahko izbrani izdelek prevzamete. Plačilo izdelka izvedete pri samem trgovcu ob prevzemu izdelka.

 11. Poštnina

  1. V primeru, da uporabnik izbere »Dostava in plačilo po povzetju« kot opcijo nakupa, plača tudi stroške dostave, skladno z veljavnim cenikom dostavljalca. Strošek poštnine bo objavljen in kupcu znan v samem postopku izvedbe naročila.

 12. Rok dostave

  1. Prodajko ne jamči in ne določa dostavnih rokov za trgovce, ki ponujajo izdelke na Prodajko platformi. Vsak trgovec na Prodajko platformi lahko sam določi svoje predvidene roke dostave, kateri bodo prikazani pod “Pogoji poslovanja” za posamezno trgovino. Preden zaključite naročilo bo potrebno potrditi pogoje poslovanja posameznega trgovca.

 13. Uveljavljanje garancije in reklamacij naročenih izdelkov

  1. Prodajko ne prevzema nikakršne odgovornosti za garancijo in reklamacije za izdelke prodane preko spletne strani ali aplikacije Prodajko. Trgovec je dolžan objaviti svoje pogoje poslovanja, kateri morajo zajemati reševanje primerov uveljavljanja garancije in reklamacij. Prevzem se odvija izključno med kupcem in prodajalcem. Prodajko zgolj omogoča uporabo aplikacije in deluje kot posrednik med kupcem in prodajalcem.

 14. Pravice intelektualne lastnine

  1. FS d.o.o. je imetnik pravic intelektualne in industrijske pravice in je pridobil vsa potrebna pooblastila ali licence za izkoriščanje aplikacije, programske opreme, bazo podatkov, blagovno znamko ali druge prepoznavne znake, objavljeno vsebino in ostala dela ter vsebino povezano z aplikacijo, spletno stranjo in pripadajočo tehnologijo.

  2. Vsebina aplikacije in spletne strani, vključno z dizajnom, besedilom, slikami in izvorno kodo, je zaščitena z avtorskimi pravicami imetnika in drugimi pravicami intelektualne oziroma industrijske lastnine imetnika. Vse pravice so pridržane.

  3. Vsebina aplikacije ali spletne strani, baza uporabnikov, posnetki zaslonov se ne smejo uporabljati, spreminjati, objavljati, reproducirati, predvajati, kopirati, predelovati ali prenašati v nobeni obliki brez pisnega dovoljenja FS d. o. o..

  4. Imetnik spletne strani in aplikacije Prodajko ne odgovarja za pravilnost vsebin objavljenih proizvodov iz druge roke in ponudb proizvodov trgovcev ali njihovo skladnost z zakonodajo.

 15. Oprostitev odgovornosti

  1. Prodajko je platforma, ki združuje kupce in prodajalce proizvodov iz druge roke ter trgovce, ki ponujajo svoje izdelke v skupni platformi. Prodajko ni lastnik in nima nadzora nad proizvodi v prodaji ali prodanimi proizvodi preko te platforme, razen če je navedeno drugače, in ni del transakcije pri prodaji med kupci in prodajalci oz. trgovci. Imetnik ne pregleduje proizvodov, ki jih uporabniki ponujajo preko aplikacije (ali spletne strani). Prodajko ni odgovoren, niti direktno niti indirektno, za morebitne nesporazume med kupcem in prodajalcem.

  2. Vse podatke o proizvodu objavljene na aplikaciji ali spletni strani je objavil uporabnik ali trgovina, ki prodaja proizvod. Posledično Prodajko ne jamči za kvaliteto proizvodov in verodostojnosti slik in/ali opisov, ki jih je objavil uporabnik prodajalec ali trgovina.

  3. Kakršnikoli nesporazumi in spori, ki bi lahko nastali bodisi na relaciji uporabnik - prodajalec ali uporabnik – trgovec se bodo reševali med uporabniki in trgovci ali prodajalci. Zavezujejo se, da v spor ne vpletajo Prodajko platforme oziroma njegovega imetnika.

  4. Prodajko se zavezuje, da bo skrbno zagotavljal ustrezno tehnično funkcionalnost platforme.

  5. Prodajko v nobenem primeru ni odgovoren za delovanje vsebine in/ali varstvo podatkov in drugih vsebin za druge spletne strani ali aplikacije, do katerih se lahko dostopa z vključitvijo povezave na storitve, niti za vsebino, storitve ali izdelke, razen če so te strani v lasti Prodajko. Hiperpovezave na spletni strani ali aplikaciji lahko privedejo do spletnih strani tretjih oseb. Prodajko jih lahko vključi za lažjo navigacijo uporabnika, vendar ne prevzema nobene odgovornosti za vsebino, informacije ali storitve, ki se lahko pojavijo na teh mestih, ki bodo izključno informativne narave in v nobenem primeru ne pomeni nobenega odnosa med tretjo osebo in Prodajko.

  6. Prodajko posveča varnostnim ukrepom veliko pozornosti, vendar ne odgovarja za varovanje in pravilno ravnanje z geslom, ki ga uporabljate za dostop do spletne strani. To je izključno odgovornost uporabnika.

 16. Garancija za izdelke iz druge roke

  1. Prodajko ne prevzema nikakršne odgovornosti za garancijo za izdelke prodane preko aplikacije ali spletne strani Prodajko. Prevzem se odvija izključno med prodajalcem in kupcem, ki skleneta pogodbo. Prodajko zgolj omogoča uporabo aplikacije in spletne strani.

 17. Zavrnitev odgovornosti

  1. Prodajko omogoča dostop uporabniku do spletne strani in aplikacije, vendar nima obveznosti skrbeti za odstranjevanje virusov ali drugih škodljivih tehničnih elementov.

  2. Prodajko ne odgovarja za kakršnekoli poškodbe oz. napake programske opreme in naprav uporabnikov med uporabo storitev na spletni strani ali aplikaciji.

  3. Prodajko ne odgovarja za kakršnekoli poškodbe ali napake nastale zaradi izklopa telekomunikacijskih mrež, ki povzročijo preklic ali prekinitev storitev na spletni strani ali aplikaciji.

  4. Imetnik si pridržuje pravico onemogočiti spletno stran ali onemogočiti dostop do nje zaradi tehničnih ali drugih težav in vzdrževanja, kar pomeni tudi onemogočenje ali oviro za uporabo spletne strani ali aplikacije. Imetnik ni odgovoren za povrnitev morebitne škode ali stroškov, ki jih ima uporabnik zaradi prenehanja, nedelovanja ali ovir pri delovanju spletne strani. Imetnik spletne strani si pridržuje pravico do spremembe spletne strani, aplikacije, tiskarskih napak in omejene razpoložljivosti.

 18. Prepovedani izdelki

  1. Na Prodajku je prepovedano prodajati kakršnekoli izdelke, ki so nezakoniti v okviru katerekoli veljavne zakonodaje, zakona, odloka ali predpisa, na lokalni, državni inmednarodni ravni.

  2. Primeri prepovedanih izdelkov:

   1. Alkoholne pijače
   2. Kri, telesne tekočine in deli telesa
   3. Orodje za krajo
   4. Nadzorovane kemične snovi (kot so kadmij, živo srebro, kisline)
   5. Ponarejen denar, znamke ali kovanci
   6. Ponarejeni izdelki
   7. Baze podatkov, ki vsebujejo osebne podatke
   8. Elektronska opreme za nadzor
   9. Prepovedane dobrine
   10. Vladane, uradne in tranzitne uniforme, izkaznice in licence
   11. Nezakonite droge in pripomočki
   12. Vse vrste nezakonitih storitev in izdelkov
   13. Hekerska orodja
   14. Nevarni materiali
   15. Ognjemeti, uničujoče naprave in eksploziv
   16. Osebni dokumenti, osebne finančne evidence in osebni podatki (v kakršni koli obliki, vključno z mailing liste).
   17. Predmete pridobljene z vladno pomočjo
   18. Predmeti, ki spodbujajo ali omogočajo nezakonito dejavnost
   19. Srečke, nagradne igre in avtomati
   20. Nespodoben material in vse vrste pornografije
   21. Vse vrste žaljivo gradivo
   22. Pesticidi
   23. Slike, ki vsebujejo frontalno goloto
   24. Značke in uniforme policije ali drugih varnostnih sil
   25. Zdravila na recept, zdravila, medicinski pripomočki in naprave
   26. Iz prodaje poklicani/umaknjeni predmeti
   27. Delnice in druge vrednostne papirje
   28. Ukradena lastnina
   29. Tobačni izdelki (vključno pipe in e cigarete)
   30. Rabljena kozmetika
   31. Orožje in z njimi povezani predmeti (kot strelno orožje, deli strelnega orožja in revije, streliva, BB pištole, solzivec, preklopni noži in orožje borilnih veščin).

  3. Prodajko si pridržuje pravico, da odstrani kakršnekoli objave, ki jih smatra za neprimerne. Naša politika temelji na veljavni zakonodaji in regulativah, vendar se lahko v določnih primerih odločamo glede na mnenja uporabnikov in v okviru lastnega mnenja, še posebej kadar gre za nevarne in občutljive predmete.

 19. Pravila uporabe

  1. 1.1 Strinjate se, da spletno stran in aplikacijo ter storitve in vsebino uporabljate v skladu z zakonom, moralo in javnim redom ter v skladu s temi pravili in pogoji uporabe. Dolžni ste storitve in vsebino uporabljati skladno z njihovim namenom in ne za nezakonite aktivnosti, za izvajanje kaznivih dejanj, dejanj, ki kršijo pravice tretjih oseb in/ali kršijo Zakon o avtorski in sorodnih pravicah ali Zakon o industrijski lastnini ter katerakoli drugo pravilo veljavnih predpisov.

  2. Uporabniki so sami odgovorni za interakcijo, ki jo vzpostavite z drugimi uporabniki storitev in za vso vsebino, ki jo naložite, oddajate ali prenašate prek spletne strani ali aplikacije. Prav tako zagotavljate, da z naloženo vsebino ne kršite nobenih pravic tretjih oseb.

  3. Soglašate, da Prodajko v nobenem primeru ne odgovarja za ravnanja drugih uporabnikov.

  4. Prodajko prepoveduje uporabo avtomatizirane programske opreme in agentov objavljanja, posredno ali neposredno, brez izrecnega pisnega dovoljenja Prodajko. Poleg tega, agenti ne smejo objaviti vsebine v imenu drugih, neposredno ali posredno, ali kako drugače dostopati do storitev z namenom objave vsebine v imenu drugih, razen z izrecnim pisnim dovoljenjem od Prodajko. Izraz "agent objavljanja" se nanaša na tretje osebe, storitev ali posrednika, ki ponuja objavo vsebine na storitvi v imenu drugih.

  5. Strinjate se, da ne boste prenašali, vnašali, razširjali in omogočali tretjim osebam nobene vrste materiala in informacij (podatki, vsebine, sporočila, risbe, zvočne datoteke in slike, fotografije, programska oprema, itd), ki so v nasprotju z zakonom, moralo, javnim redom in temi pravili in pogoji uporabe. Strinjate se, da NE BOSTE:

   • Vnašali in razširjali vsebine, ki bi lahko bila rasistična, ksenofoba, pornografska ali v nasprotju z človekovimi pravicami.
   • Vnašali ali razširjali programov ali podatkov (virusov in zlonamerne programske opreme), ki lahko povzročijo škodo na računalniških sistemih ponudnika dostopa, njegovih dobaviteljev ali drugih uporabnikov interneta.
   • Širili, pošiljali ali omogočali tretjim osebam nobenih informacij, elementov ali vsebine, ki krši temeljne pravice in državljanske svoboščine, priznane v mednarodnih pogodbah.
   • Širili, pošiljali ali omogočali tretjim osebam nobenih informacij, elementov ali vsebine, ki pomeni nezakonito in nepošteno oglaševanje.
   • Vnašali ali razširjali nobenih lažnih, nepravilnih informacij ali vsebine, ki bi prejemnika lahko zavajale.
   • Širili, pošiljali ali omogočali nobenih informacij, elementov ali vsebin, ki vključujejo kršenje avtorske pravice in drugih pravic industrijske lastnine, , ki pripadajo Prodajko ali tretjim osebam.
   • Pregledovali, zbirali, shranjevali ali dostopali do podatkovne baze Prodajko ali zbirali vse ali del podatkovne zbirke oglasov in uporabnikov Prodajko.

  6. Strinjate se, da Prodajko ne boste oškodovali zaradi morebitnega zahtevka, globe ali kazni, ki lahko izhajajo iz vaše kršitve katerega od pravil, navedenega v tem dokumentu. Prodajko ima pravico zahtevati odškodnino za škodo, ki je posledica vašega protipravnega ravnanja.

  7. Prodajko posveča veliko pozornosti kontroli podatkov in druge vsebine, ki se nahaja na spletni strani in aplikaciji. Če kljub temu najdete napako ali nepopolnost, vas prosimo, da nas o tem obvestite na e-naslov info@prodajko.si . Prodajko bo odgovorili v najkrajšem možnem času.

 20. Obveščanje in snemanje podatkov

  1. V kolikor menite, da je bilo vaše z avtorskimi pravicami zaščiteno delo objavljeno na Prodajko brez pooblastila, lahko pošljete obvestilo o kršitvi avtorskih pravic. Te zahteve lahko predloži samoimetnik avtorskih pravic ali zastopnik, pooblaščen za ukrepanje v imenu lastnika. Najhitrejši in najlažji način, da obvesti Prodajko o domnevni kršitvi avtorskih pravic, je prek našega e-mail naslova: info@prodajko.si.

 21. Ničnost in neučinkovitost klavzul

  1. Če je katerakoli določba vključena v sedanjih Pravilih in pogojih uporabe ugotovljena v celoti ali delno kot neveljavna ali neučinkovita, bo to vplivalo samo na to določbo ali del odločbe, ki se šteje za neveljavno ali neučinkovito. Ostali del Pravil in pogojev uporabe ostane nedotaknjen oziroma v celoti v veljavi, izključi se samo ta določba.

 22. Veljavna zakonodaja in pristojnost

  1. Ti pogoji se urejajo in razlagajo v skladu z zakonodajo v Sloveniji. Vi in Prodajko se strinjata, da se vsak morebitni spor, ki bi lahko nastal med Vami in Prodajkom, pri uporabi aplikacije in spletne strani ter je predmet teh splošnih pogojev rešuje sporazumno. V kolikor spora na ta način ni mogoče rešiti se ga prepusti v reševanje pristojnemu sodišču v Mariboru.

 23. Lastništvo baze podatkov

  1. Obveščamo Vas, da bodo vsi osebni podatki, ki ste nam jih zaupali prek spletne strani ali aplikacije shranjeni v podatkovni bazi, ki je v lasti Prodajko oziroma njegovega imetnika FS d.o.o.

 24. Spletna stran, aplikacija in storitve, ki jih zajema ta pravilnik

  1. Trenutno vodimo spletno stran www.prodajko.si ("spletna stran"), kot tudi mobilno aplikacijo, skupaj (»storitve«). Od časa do časa, lahko dodamo nove storitve, ki niso navedene zgoraj, vendar bodo vsebovale povezavo do teh Pravil in pogojev uporabe in veljali bodo isti pogoji.

  2. Ta Pravila in pogoji uporabe zajemajo vašo uporabo Prodajka, kot tudi aktivnosti, ki jih Prodajko opravlja na vaših vsebinah, vaših osebnih podatkih in drugih podatkih, ki jih Prodajko zbira, ko dostopate do storitve.

 25. Katere vaše osebne informacije zbiramo?

  1. Za splošno uporabo in koriščenje storitev, katere ponujamo na Prodajko platformi ne zbiramo oziroma zahtevamo nobenih osebnih podatkov. Vsebino, ki je objavljena na Prodajko platformi lahko uporabljate tudi kot anonimni, neregistriran uporabnik. V primeru uporabe funkcionalnosti, ki so na voljo samo registriranim uporabnikom bomo od vas zahtevali naslednje podatke:

   o Za nemene registracije profile
   • E-mail naslov
   • Uporabniško ime
   • Željeno geslo

   Za opravljanje nakupov z opcijo dostave naročenih izdelkov na dom

   • Ime in priimek
   • Naslov
   • Kraj in poštna številka

   V primeru, da vpišete naslov za dostavo bo le-ta viden samo trgovcu pri katerem ste naročili izdelke in se uporablja izključno za namene dostave naročenega blaga. Ta podatek je za trgovca nujen, da lahko dostavi naročene izdelke.

   Zbiramo samo podatke, ki ste nam jih posredovali na enega izmed načinov, navedenega v teh pravilih in pogojih uporabe. Te informacije nam lahko posredujete preko naših storitev. Če ne želite razkriti svojih osebnih podatkov, ne boste mogli dostopati do določenih delov storitev (kot na primer opcija za nakup in prodajo izdelkov, izvedba naročil in ostale storitve, ki zahtevajo dodatne podatke) saj so določene storitve na voljo le registriranim uporabnikom.

  2. Neobvezni podatki

   Kot uporabnik lahko v svojem profilu vnesete tudi dodatne podatke, kateri bi vam lahko pomagali pri hitrejši prodaji vaših rabljenih izdelkov ali lažjemu brskanju po objavljenih malih oglasih in trgovinskih izdelkih. Ti podatki niso obvezni in jih lahko kot uporabnik vnesete povsem opcijsko. Tudi če kot uporabnik ne vnesete teh podatkov so vam na voljo vse funkcionalnosti, ki jih ponuja platforma Prodajko.

  3. Seznam neobveznih podatkov
   • Telefonska številka
   • V primeru, da vpišete tel. številko vas bodo lahko ostali uporabniki Prodajko platforme kontaktirali glede vaših objavljenih malih oglasov. V primeru, da nimate objavljenih nobenih malih oglasov bo vaša tel. številka skrita in ne bo vidna nikjer na Prodajko platformi.
   • Možnost kontaktiranja preko tel. številke
   • Tukaj lahko izberete ali želite, da se vaša telefonska številka prikaže ostalim uporabnikom ali ne. Gre za dodaten varnosten ukrep.
   • Datum rojstva
   • Opcijsko lahko vpišete vaš datum rojstva. Ta podatek lahko služi za prikazovanje relevantnih komercialnih oglasov znotraj Prodajko platforme. Ta podatek se uporablja samo od uporabnikov, ki so se hkrati z vpisom datuma rojstva strinjali tudi z uporabo tega podatka v oglaševalske namene.
   • Spol
   • Opcijsko lahko vpišete vaš spol. Ta podatek lahko služi za boljše segmentiranje prikazanih malih oglasov in trgovinskih izdelkov, ki so objavljeni na Prodajko platformi in bi lahko bili zanimivi za posameznega uporabnika. Ta podatek se uporablja samo od uporabnikov, ki so se hkrati z vpisom datuma rojstva strinjali tudi z uporabo tega podatka v oglaševalske namene.
   • Dovoljenje za pridobitev vaše lokacije
   • S pomočjo geolokacije vam lahko prikažemo aktualne male oglase in trgovinske ponudbe v vaši bližini. Pridobljeni lokacijski podatki se uporabljajo izključno v namene filtriranja prikaza aktualne ponudbe.
  4. Soglašate, da Prodajko preko mobilne aplikacije in spletne strani, pridobi vaše geolokacijske podatke in vam pokaže izdelke in male oglase, ki jih ponujajo uporabniki in trgovci blizu vas. Prodajko platforma bo vašo lokacijo uporabila le ob vaše strinjanju. V ta namen se vam ob prvem obisku strani oziroma zagonu aplikacije pojavi okno v katerem lahko dovolite uporabo vaše lokacije za namene prikazovanja aktualne vsebine v vaši bližini.

   Prodajko uporablja vašo lokacijo izključno za namene delovanja in prikazovanja lokacijsko vezane vsebine. V nobenem primeru ni nikomur (ne uporabnikom, ne upravljalcu platforme Prodajko) vidna vaša natančna lokacija. Vašo lokacijo prikažemo le ob vaših objavljenih malih oglasih in tudi tam ne prikažemo natančne lokacije temveč le območje premera 5 kilometrov v katerem se nahajate. To je ena izmed varnostnih ukrepov, da zagotovimo varno in brez skrbno uporabo naših storitev

   Prav tako soglašate, da Prodajko brezplačno uporabi vaše objavljene male oglase (vključno z naloženo fotografijo, sliko ali druge podatke – tudi ime in lokacija) za reklamne namene tudi na drugih socialnih medijih, Facebook oglasi, novice,.. Objavo teh informacij lahko uporabnik prekliče kadarkoli v pisnim zahtevkom, katerega pošlje na elektronski naslov info@prodajko.si vendar pa to lahko vpliva na možnosti uporabe aplikacije in storitev, ki jih ponuja Prodajko.

  5. Če prenesete našo mobilno aplikacijo, lahko iz vaše mobilne naprave zbiramo podatke, kot so model strojne opreme, operacijski sistem in različica in informacije mobilnega omrežja. Prodajko se zavezuje, da bo te podatke varoval skladno z zakonom o varstvu podatkov in jih uporabljal izključno v namene optimizacije, odprave napak in nadgradnje delovanja mobilne aplikacije.

 26. Vidnost vaših podatkov

  1. Upoštevajte, da v kolikor sodelujete oziroma uporabljate nekatere storitve (npr. objavljanje izdelkov), bodo širši javnosti interneta na voljo vaše uporabniško ime in vaše javne fotografije objavljenih izdelkov ter vaša prikazna slika. Svetujemo vam diskretnost ob uporabi teh storitev. Vaše razkrite osebne podatke lahko ostali uporabniki zabeležijo, kar lahko vodi do nezaželenih sporočil. Nismo odgovorni za varovanje informacij, ki jih razkrivate tretjim osebam prek naših storitev (npr. pošiljanje svoje telefonske številke drugemu uporabniku prek storitev). Glede na to, da uporabljate platformo, ki je na voljo drugim uporabnikom, ste sami odgovorni za objavljeno vsebino in natančnost ob vsakem času. Če želite urediti, spremeniti ali podatke izbrisati, sledite navodilom na naših storitvah.

 27. E-mail novice

  1. Prodajko platforma omogoča pošiljanje različnih tipov E-mail obveščanja in potisnih sporočil svojim uporabnikom. Uporabnik ima možnost, da se lahko kadarkoli prijavi/odjavi od le-teh preko svojega profila na spletni strani www.prodajko.si ali mobilni aplikaciji Prodajko. Prijava na različna obveščanja preko e-mail novic ali potisnih sporočil v nobenem primeru ne vpliva na nabor funkcionalnosti . V vsakem primeru lahko vsak uporabnik Prodajko platforme koristi vse funkcionalnosti, ki jih Prodajko platforma zajema in ponuja.

   • Prodajko novice: V to rubriko spadajo vsa obvestila in sporočila, katera so vezana na novosti na sami Prodajko platformi in spremembah delovanja. Skratka o vsem, kar je pomembno in uporabno za uporabnike naše storitve.
   • Obvestila o trgovcih in akcijah: Sem spadajo obvestila o aktualnih ponudbah izbranih trgovcev, ki ponujajo svoje izdelke na naši spletni strani. Obvestila vsebujejo podatke o trgovcu in selekcijo njihovih izdelkov, kateri bi vas lahko zanimali.
   • Oglasna obvestila in sporočila: Pod to rubriko spadajo oglasna sporočila vezana na storitve in izdelke, katere lahko ponujajo trgovci, ki niso del Prodajko platforme. Tukaj lahko pridobite informacije o morebitnih akcijskih
   • Lokacijsko vezana obvestila: Ena naših največjih prednosti je lokacijsko obveščanje o aktualni ponudbi malih oglasov in trgovinskih izdelkov ter akcij. V to rubriko spadajo občasna obvestila, ki vam prikažejo aktualno ponudbo v vaši bližini.

   Upoštevajte, da tudi če se odjavite od prejemanja komercialnih sporočil, lahko od Prodajka še vedno prejmete administrativna sporočila, kot so potrdila o transakciji, informiranje o stanju naročil, obvestila o dejavnosti računa (npr. potrditve računa, spremembe gesla, itd.), in vse druge pomembne objave, ki so sistemskega izvora in so pomembne za samo delovanje platforme.

 28. Informacije o piškotkih in povezanih tehnologijah

  1. Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta, z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. S pomočjo piškotkov lahko uporabnikom zagotavljamo optimalno uporabo vseh funkcionalnosti in boljšo uporabniško izkušnjo. Prodajko storitve vsebujejo piškotke. Piškotke lahko uporabljamo za delovanje same platforme Prodajko, objava malih oglasov, prikaz komercialnih vsebin in izvajanje analitike.Ta Pravila in pogoji uporabe pokrivajo piškotke, ki se uporabljajo z naše strani. Imate možnost, da bodisi sprejmete ali zavrnete uporabo piškotkov na spletni strani (če ste že registrirani pri nas ali ne), tako da kliknete se/ne strinjam na pojavnem oknu povezanem z uporabo piškotkov. Običajno lahko nastavite vaš brskalnik, da ne sprejema piškotkov. Vendar pa lahko zavrnjena uporaba piškotkov omeji dostop do nekaterih funkcij na spletni strani. Na primer, lahko imate težave pri prijavi ali uporabi nekaterih interaktivnih funkcij spletne strani. Piškotki, ki jih uporablja Prodajko platforma so razdeljeni v naslednje kategorije:

   • Obvezni piškotki
   • Ti piškotki so nujni za samo delovanje celotne platforme Prodajko. V kolikor se ne strinjate z uporabo le-teh nemudoma nehajte uporabljati naše storitve. V primeru, da ste že uporabnik in se ne strinjate s temi piškotki nam lahko pošljete zahtevo za izbris vašega uporabniškega računa na info@prodajko.si.
   • Analitika
   • Analitični piškotki se uporabljajo za anonimno spremljanje statistike obiska. Ta statistika in analitika je ključnega pomena za zgotavljanje odlične uporabniške izkušnje naših storitev kot tudi za razvoj izboljšav in novih funkcionalnosti.
   • Oglaševanje
   • Piškotki za namene oglaševanja se uporabljajo z namenom, da bi se vam prikazovali komercialni oglasi, ki bi vam lahko bili še posebej zanimivi.

   Ob prvem obisku spletne strani Prodajko boste morali označitis katerimi piškotki se strinjate. Vse spremembe boste lahko kadarkoli urejali in spreminjali preko vašega uporabniškega profila.

 29. Kako lahko dostopate, zbrišete ali spremenite informacije, ki ste nam jih posredovali?

  1. Vse podatke lahko urejate preko spletne strani www.prodajko.si tako, da se prijavite v svoj profil ali preko mobilne aplikacije Prodajko. Kadarkoli lahko uveljavljate svoje pravice do dostopa, popravka, izbrisa podatkov ali ugovarjate obdelavi osebnih podatkov tako, da pošljete pisno zahtevo na Prodajkov e-mail naslov: info@prodajko.si.

  2. V primeru, da uporabnik zahteva izbris njegovega uporabniškega računa bodo vključno z izbrisom vseh shranjenih osebnih podatkov izbrisane tudi vse ostale sledi, katere bi uporabnik lahko ustvaril na Prodajko platformi.

   Sem spadajo:

   • Objavljeni mali oglasi
   • Vsi klepeti, ki so bili opravljeni znotraj platforme
   • obvestila o opravljenih transakcijah in naročilih

  3. Izbris podatkov bo zavrnjen oziroma zakasnjen le v primeru, da se ugotovijo resnejše kršitve uporabnika, ki je zahteval izbris. Kot resnejše kršitve se smatrajo (povzročil finančno škodo ostalim uporabnikom ali trgovcem, izvajal ali objavljal goljufije in lažne objave, objavljal zavajajoče male oglase). V primeru ugotovitve resnejše kršitve so lahko osebni podatki posredovani ustreznim sodnim in pravnim organom republike Slovenije.

 30. Predanost, da zavarujemo zbrane osebne podatke

  1. Zavezujemo se, da bomo uporabljali le najnaprednejše varnostne ukrepe, potrebne za varnost in zasebnost osebnih podatkov. Nobena spletna stran ali internet pa ni popolnoma varna, zato Prodajko ne more zagotoviti, da do nepooblaščenega dostopa, vdora, izgube podatkov ali druge kršitve ne bo nikoli prišlo. Aplikacije in storitve uporabljate na lastno odgovornost. Prodajko vas poziva, da varujete svoje osebne podatke, tako da si zapomnite geslo in ga hranite na varnem mestu. Zavezujemo se, da v primeru nepooplaščenega dostopa, vdora ali izgubi podatkov nemudoma obvestimo uporabnike platforme Prodajko kot tudi pristojne organe.

 31. Kako dolgo se hranijo pridobljeni podatki

  1. Vsi osebni podatki, ki so potrebni ob izvedbi registracije kot tudi neobvezni podatki, ki jih vsak uporabnik opcijsko vpiše bodo hranjeni do preklica oziroma do zahteve po izbrisu s strani uporabnika. Vsi podatki so šifrirano in skrbno varovano shranjeni v podatkovni bazi, ki je v lasti podjetja FS d.o.o.

  2. Podjetje FS d. o. o. , ki je lastnik platforme Prodajko bo podatke o objavljenih malih oglasih hranilo 1 leto od zadnje deaktivacije posameznega oglasa s čimer se uporabnik strinja ob registraciji.

 32. Prenašanje vaših osebnih podatkov

  1. Za shranjevanje kot tudi za obdelavo osebnih podatkov bo morda potrebno, da se vaši osebni podatki prenesejo in/ali shranijo na destinacije izven vaše države stalnega prebivališča. S sprejemom teh pravil in pogojev, se strinjate s prenosom in skladiščenjem. Vsi podatki so shranjeni šifrirano in varovano.

 33. Obvestilo o spremembah Pravil in pogojev uporabe

  1. Prodajko si pridržuje pravico, da spremeni ta Pravila in pogoje kadarkoli in o tem obvesti registrirane uporabnike preko e-pošte ali jih objavi na storitvah. Vse spremembe pravil in pogojev veljajo od objave naprej in vaša nadaljnja uporaba Prodajko storitev po spremembi bo pomenila, da sprejmete in soglašate z temi spremembami.